top of page

Mijn naam is Paul Oudijn,

 

Mijn hobby is houtdraaien.

Ruim 30 jaar geleden kocht ik mijn 1e houtdraaibank om voor ons huis een wenteltrap te maken naar de zolder. Pas jaren later ontdekte ik,dat houtdraaien als hobby een leuke bezigheid is om te ontspannen.

De kleine houdraaiwerken werden groter en mijn 1e houtdraaibank werd te klein.

 

Een keer op kampeervakantie in Toscane, zei ik tegen mijn vrouw dat ik wel een mooi stuk hout van een olijfboom mee naar huis wilde nemen. We zijn die vakantie bij de eigenaar van een olijfboomgaard gaan vragen naar een stuk olijfhout. De man had nog een dikke stam van 40 cm dik en 1 meter lang liggen. De achterbank van de auto plat gelegd en deze stam paste er precies in. Mijn vrouw zei nog...."maar past de tent er nu nog wel in als we naar huis gaan". Uiteindelijk paste alles in de auto en zijn we veilig thuis gekomen.

 

Zelf geschikt hout zoeken en vinden, om mooie schalen en andere voorwerpen te maken, is voor mij nog steeds een leuke uitdaging.

 

Een schaal maken die stabiel is en niet meer scheurt duurt soms wel 2 jaar.

Het hout moet eerst langzaam drogen voordat ik ga draaien. Na de eerste keer draaien in een grove vorm, laat ik het weer een paar maanden liggen om verder te drogen. Dit herhaalt zich met kortere tussen pozen. Pas als het hout echt droog is en niet meer vervormt, werk ik de schaal af.

 

Iemand die bij mij een schaal koopt krijgt garantie op krom trekken en scheuren. Ook als er in een fruitschaal een vlek komt van bijv. een rotte appel maak ik dit weer netjes.

bottom of page